Singapurskí umelci pripravili pre Bratislavu hudobné i vizuálne zážitky

10.09.2012 Bratislava

Bratislava 10. septembra (TASR) - Medzinárodný výmenný program Spotlight Singapore, ktorý prepája podnikateľský program s umením a spoznávaním kultúry, zavíta v septembri na Slovensko. Okrem prezentácií kľúčových vládnych predstaviteľov a biznis lídrov oboch krajín čí návštev konkrétnych prevádzok spoločností, je súčasťou projektu networking so slovenskými hostiteľmi počas kultúrnych podujatí. TASR informovala Jana Sunderman, PR manažérka a konzultantka Spotlight Singapore Bratislava a Praha.

Singapurskí umelci pripravili pre Bratislavu na pondelok 24. septembra dva umelecké zážitky - inštaláciu na Hlavnom námestí pod názvom Looking For You a hudobné predstavenie Living Dreams v Slovenskom národnom divadle. Naštudoval ho hudobný skladateľ a dirigent Iskandar Ismail. "Inšpiroval sa singapurským románom If We Dream Too Long (Ak budeme snívať pridlho), kde hlavná postava vnútorne vzdoruje mainstreamovému životnému štýlu, požiadavkám spoločnosti a rodiny. Únik hľadá v snoch, v ktorých odlieta do exotických neznámych miest, a v mori, ktoré tak veľmi miluje," priblížila komorné dielo, ktoré prepája hudbu s videoprojekciou. "Iskandar Ismail touto farebnou mozaikou tlmočí nádeje a túžby mladej generácie v 21. storočí, kedy technológie a internet nanovo zadefinovali priestor, čas a najmä vzťahy, a poriadne zatriasli existujúcimi konceptmi životného štýlu, kultúry a tradícii," doplnila Sunderman na margo predstavenia, v ktorom známych singapurských hudobníkov hrajúcich na tradičných čínskych nástrojoch, bude sprevádzať slovenský fujarista. Living Dreams - koncertná suita za svitania zaznie v Novej budove SND o 20.00 hodine.

Interaktívnu inštaláciu Looking For You prinesie do Bratislavy sochár Sun Yu-Li. Do jeho kreatívneho procesu na Hlavnom námestí sa môže zapojiť aj verejnosť 24. septembra od 12.30 do 18.00 hodiny. Inštalácia pozostáva z veľkého čierneho plátna, ktoré tvorí niekoľko menších plátien. Spájajú ich biele bodky a čiary namaľované Sunom. Vyjadrujú umelcovu vieru, že bodky, a tiež kruhy a štvorce, patria spolu s čiarami k prvotnému a univerzálnemu jazyku ľudstva. "Bodky predstavujú bod, v ktorom sa ľudia stretávajú, a tiež dôležitý medzník. Čiary symbolizujú chodník, cestu, komunikáciu, ale tiež hranicu," vysvetľuje autor inštalácie, ktorú môže verejnosť dotvoriť štetcom a farbami. Výsledné dielo má symbolizovať "stretnutie neznámych ľudí, ktorým sa spoločne podarilo komunikovať, vytvoriť pocit harmónie a spolupatričnosti".

"Singapur je malá krajina, ale sme súčasťou globálnej dediny. K tomu, aby sme pochopili svet a aby svet pochopil nás, musíme spraviť ústretový krok. A práve umenie je efektívnym a zmysluplným nástrojom, ktorý slúži k prepájaniu ľudí a ich kultúr," hovorí Sun Yu-Li.
 

Vyberte región